Naczynka
Wszystko na temat Yerba mate
Czyste Pobudzenie
Yerba Mate
Jakie naczynie mam wybrać?
PALO SANTO
CERAMICZNE
TYKWA
Którą yerba mate powinienem wybrać?
Klasyczna
Prażona
Zielona
Najczęściej zadawane pytania
W języku hiszpańskim „Bombillas”, po portugalsku „Bombas” nazywa się słomki do picia mate.
Zazwyczaj są wbudowane sitka, są solidne, doskonale filtrują i świetnie nadają się do zeskrobywania kubka mate. Ale jeśli lubisz pić mate z cukrem, mlekiem owsianym i sokiem lub jeśli cenisz sobie możliwość demontażu sitka do czyszczenia, możesz użyć bombilli, aby je otworzyć, jak „La Guitarra”.
Aby móc dobrze pić, bombilla powinna wystawać co najmniej 2 cm ponad kubek mate, ale nie za daleko, w przeciwnym razie można się o nią łatwo złapać i mate przewróci się.
Oprócz pysznego smaku, herbata mate ma działanie pobudzające, poprawiające wydajność i hamujące apetyt. Stymulujące działanie herbaty mate jest podobne do działania kawy, ale trwa dłużej, co skutkuje stabilniejszym przypływem energii. Jest również stosowany jako naturalny środek wzmacniający wydajność w sporcie i zadaniach umysłowych, takich jak nauka. Herbata Mate jako nootrop działa pozytywnie na centralny układ nerwowy, ułatwiając wykonywanie zadań wymagających ciągłego skupienia i koncentracji. Herbata mate hamuje również apetyt i dlatego jest często spożywana w dietach i na czczo.
Mate działa również jako przeciwutleniacz i podobno chroni tkanki przed starzeniem się, zanieczyszczeniami i obrzękiem.
Yerba Mate posiada szeroką gamę składników aktywnych.
Polifenole zawarte w kawie mają świetne działanie bioaktywne. Mate zawiera więcej polifenoli niż zielona herbata i mniej więcej tyle samo co wino. Należą do nich kwas kawowy, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, teobromina i kwas chinowy. Polifenole działają jak przeciwutleniacze, chroniąc tkanki przed stresem oksydacyjnym , starzeniem się, nowotworami i obrzękami.
Herbata Mate zawiera również saponiny. Szczególnie matesaponiny od 1 do 5, które działają ochronnie na organizm.
W yerba mate znajdują się trzy ksantyny: kofeina (zwana w mate „mateiną”), teobromina i teofilina. Zapewniają gorzki smak i orzeźwiające działanie herbaty mate. Najwyższa zawartość kofeiny wynosi 2% suchej masy. Teobromina wynosi około 0,7%. Filiżanka mate zawiera 78 mg kofeiny na filiżankę, podczas gdy kawa zawiera około 85 mg na filiżankę.
Herbata Mate zawiera witaminy A, B1, B2 i C, a także minerały, zwłaszcza magnez i potas.
Ponadto istnieją substancje roślinne, takie jak flawonoidy i chlorofil, które mają działanie przeciwalergiczne i przeciwdrobnoustrojowe (przeciw wirusom i szkodnikom bakteryjnym w organizmie).
Nie są znane żadne skutki uboczne podczas przyjmowania zalecanej ilości. Nadmierne ilości mogą powodować niepokój i ból brzucha.
Czasami słyszysz, że herbata mate może mieć działanie rakotwórcze w jamie ustnej i przełyku. Jednak badania wskazują, że jest to bardziej prawdopodobnie związane z piciem zbyt gorących napojów lub z wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA), które tworzą się podczas palenia liści. Dlatego zalecamy spożywanie niewędzonego mate, takiego jak nasz MuyMate.
Filiżanka herbaty mate zawiera 78 mg kofeiny na filiżankę. Dla porównania: kawa ma zawartość kofeiny ok. 85 mg na filiżankę. Jednak w tradycyjny sposób mate podaje się kilka razy, co może prowadzić do całkowitego spożycia do 260 mg kofeiny (lub „mateiny”) na porcję.
Prawdziwa zielona herbata pochodzi wyłącznie z innej rośliny, rośliny herbacianej Camellia sinsensis . Ponadto zielona herbata nie jest wędzona jak herbata mate, ale jest krótko podgrzewana lub parzona bezpośrednio po zebraniu, a następnie suszona.
Te dwa rodzaje herbat różnią się nie tylko rośliną wyjściową i sposobem przygotowania, ale także dostarczaniem energii. Kofeina zawarta w herbacie mate jest związana w tzw. taninach, co zapewnia łagodniejszy początek działania herbaty mate. Dodatkowo teobromina i teofilina zapewniają wzrost kofeiny. Zastrzyk energii zaczyna się wolniej, ale efekt utrzymuje się znacznie dłużej. Obie herbaty zwalczają zmęczenie dużą ilością kofeiny (teiny).
Spożywanie mate sięga czasów Guarani (rdzennych mieszkańców niektórych krajów Ameryki Południowej). Dla miejscowych roślina mate była świętym darem od bogów i miała szczególne znaczenie duchowe. Mate stał się bardziej popularny w okresie kolonialnym i rozprzestrzenił się z miejsca pochodzenia na całym obszarze pod panowaniem hiszpańskim.
Dziś herbatę mate uprawia się w Argentynie, Paragwaju i południowej Brazylii. Warunki ogólne, takie jak gleba, temperatura i wilgotność, są idealne.
W zależności od Twoich potrzeb, należy wziąć pod uwagę kilka aspektów.
Jeśli lubisz pić również mate z polvo (proszek) i palo (łodyżki), polecamy bombillę z drobniejszym filtrem, taką jak nasza bombilla „Resort” lub bombilla „Rosca”.
Utrzymywanie bombilli w czystości jest również ważne, ponieważ liście mate mogą czasami przeciskać się przez nią i zatykać bombillę. Dlatego warto zastanowić się, czy wybrać bombillę, która jest łatwa w czyszczeniu, na przykład nasza bombilla „Rosca”. Można go po prostu odkręcić.
Ważny jest również rozmiar twojej tykwy. Jeśli masz raczej mniejszą tykwę, taką jak nasza „Suave”, nie potrzebujesz dużej bombilli, takiej jak nasza „Pico de Loro” (Twoja tykwa może się przewrócić ze względu na rozmiar bombilli). Jeśli jednak masz większą tykwę, taką jak nasza „Gaucho Gordo” lub gurda dla Chimarrao, „Pico de Loro” jest idealne.
Ważne jest również to, że Bombilla jest wykonana z wysokiej jakości materiałów i czysto obrobiona. Mam nadzieję, że Bombilla przetrwa całe życie i nie ryzykujesz, że frezowane metalowe części trafią do Twojego Mate.
Naturalnie! I to też jest zabawne. Ponieważ w większości przypadków nie potrzebujesz kolejnego filtra do herbaty ani torebki na herbatę. Wszystko, czego naprawdę potrzebujesz, to filiżanka, herbata, bombilla, gorąca woda i voila.
Tylko uważaj, jeśli twoja herbata staje się zbyt mocna z powodu długiego czasu moczenia lub jest zbyt drobno zmielona, bombilla nie jest idealną metodą filtrowania.
(chociaż nadal fajne do picia)
Bombilla to dobrze wyglądająca, trwała, praktyczna metalowa słomka, którą możesz zabrać ze sobą wszędzie.
Jeśli użyjesz go w ten sposób, wyślij nam kilka zdjęć, aby zmotywować więcej osób do tego!